Näkemyksemme energiasta ja ilmastosta
Taustaa
Ilmastonmuutos on todennäköisesti sivilisaatiomme suurin uhka. Energian tuottaminen fossiilisista polttoaineista on mahdollistanut ennennäkemättömän kehityksen ihmiskunnalle, mutta hiilen, öljyn ja maakaasun polttaminen on kasvattanut kasvihuonekaasujen (GHG), kuten hiilidioksidin, pitoisuutta ilmakehässä. Maaperän raivaaminen maanviljelyn, teollisuuden, kaupungistumisen ja muiden toimintojen käyttöön on myös myötävaikuttanut kasvuun, joskin vähemmässä määrin.
Vaikutuksia on vaikeaa ennustaa tarkasti, mutta jotkin ilmastonmuutoksen vaikutukset näyttävät todennäköisiltä. Esimerkiksi maapallon lämpötila nousee, sääilmiöt, kuten helleaallot muuttuvat vakavammiksi, merenpinta nousee, kun maalla oleva jää sulaa ja merivesi laajenee lämmetessään ja maatalouden tuottavuus muuttuu, mikä kaikki aiheuttaa ihmisten muuttoliikettä. Kokonaisuudessaan todisteet osoittavat, että ilmastonmuutoksen nettokustannukset tulevat olemaan merkittäviä ja ne lisääntyvät ajan myötä.
COP21 Pariisin sopimus kehottaa kaikkia maita rajoittamaan maapallon lämpötilan nousun alle 2°C:een verrattuna esiteolliseen aikaan ja jatkamaan pyrkimyksiä rajoittaa kasvu 1,5°C:een. Tähän liittyen Euroopan unioni on sitoutunut olemaan ensimmäinen hiilineutraali talous vuoteen 2050 mennessä ja määrittää tämän vuoksi pitkän tähtäimen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisstrategiansa. Tämän strategian odotetaan perusteellisesti muuttavan Euroopan talouden kaikkia sektoreita, mikä luo liiketoimintariskejä ja -mahdollisuuksia.
EU on jo asettanut hinnan hiilipäästöille EU:n päästökauppajärjestelmällä, joka valvoo kokonaispäästöjä ja pyrkii vähentämään niitä. Green Deal –sopimuksen ja (COVID-19) elpymissuunnitelman avulla EU vie eteenpäin toimintatapoja, joilla kasvatetaan soveltamisalaa ja lisätään kannustimia päästöjen vähentämiseen. Muut talouden voimanpesät seuraavat jossain vaiheessa. Yhtenä laajimpana ja monimuotoisimpana teollisuutena Euroopassa, ja merkittävänä kasvihuonekaasujen aiheuttajana, kemianteollisuudella on tärkeä rooli auttaa saavuttamaan oikeudenmukainen siirtymä pienempiin pitkän ajanjakson kasvihuonepäästöihin innovatiivisten ratkaisujen avulla, samalla kun kasvatetaan Euroopan kilpailukykyä niin paikallisesti kuin maailmanlaajuisestikin.
Näkemyksemme
Tuotteemme ovat osa ratkaisua
Tuotteemme voivat auttaa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Polyolefiinien (PO) pääetu vaihtoehtoisiin materiaaleihin verrattuna on niiden keveys ja kestävyys, mitkä tekevät niistä ihanteellisia esimerkiksi ajoneuvoihin ja pakkauksiin. Kaikki autonvalmistajat käyttävät muovikomposiitteja, jotka täyttävät kestävyysvaatimukset, mutta voivat painaa 10-50 % vähemmän kuin vaihtoehtoiset materiaalit ja auttavat näin vähentämään polttoaineen käyttöä sekä CO2 päästöjä. PO on myös olennainen sähköautojen komponentti.
Polyolefiinit auttavat kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisessä myös muilla tavoin. Muovipakkauksilla voidaan esimerkiksi vähentää ruokahävikkiä säilyvyysaikaa pidentämällä. Jos ruokahävikki olisi maa, se olisi kolmanneksi suurin kasvihuonekaasujen aiheuttaja maailmassa.
Lisäksi tarve jatkuvasti parantaa energia- ja resurssitehokkuutta kaikilla talouden sektoreilla edistää kasvua ja innovointia Polyolefiiniteollisuudessa. Polyolefiini on keskeinen uusiutuvan energian mahdollistaja komponenttina aurinkosähköpaneeleissa ja eristeenä kaapeleissa, jotka kuljettavat uusiutuvaa energiaa.
Poliittisten päättäjien ja hallitusten täytyy toteuttaa toimenpiteitä kannustaakseen siirtymistä tuotteisiin ja ratkaisuihin, joilla taistellaan ilmastonmuutosta vastaan ja suojata niitä epäreilulta kilpailulta.
Kiertotalouden avulla saavutetaan ilmastoneutraali yhteiskunta
Kun käytetään enemmän kierrätettyä muovia ja uusiutuvia syöttöaineita, hiilipäästöt voidaan irrottaa sekä PO-tuotannosta että PO-jätteen poltosta, mitä kautta PO-teollisuuden kohtaamat energia- ja roskaamishaasteet voidaan saumattomasti linkittää.
Olemme sitoutuneet kiertotalouteen, mukaan lukien kierrätystoimintoihimme investoimiseen, yhteistyön vaalimiseen arvoketjussamme ja uusien mahdollisuuksien tutkimiseen ilmastonmuutoksen vähentämiseksi. Lisätietoa tästä aiheesta saat tutustumalla näkemykseemme kiertotaloudesta.
Olemme sitoutuneet vähentämään muovituotannon vaikutuksia merkittävästi
Kemianteollisuuden sektorilla siirtyminen kohti hiilineutraaliutta edellyttää joukkoa merkittäviä muutoksia. Teollisuuden täytyy muuttaa olemassa olevia tuotantolaitoksiaan ja investoida uusiin teollisuuden toimintamuotoihin ja prosesseihin. Sen täytyy myös hyödyntää kiertotaloutta vaihtoehtoisissa syöttöaineissa, kuten biosyöttöaineet tai kierrätetyt lähteet, ja käyttää hiilidioksidia tärkeiden yhden hiiliatomin yhdisteissä, kuten metanoli. Alakohtainen integraatio missä energiaa kuluttavat sektorit, kuten kemianteollisuus, on tiiviisti kytketty sähköntuotantosektoriin älykkäällä infrastruktuurilla, on myös tärkeässä roolissa.
Borealiksella energia ja ilmasto ovat yksi kestävän kehityksen strategian kolmesta kulmakivestä. Olemme sitoutuneet vähentämään CO2-päästöjä tuotannossamme energia- ja prosessitehokkuutta parantamalla. Pyrkimyksemme on parantaa Euroopan omaisuuserissämme energiatehokkuutta vielä 10 %:lla vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoteen 2020, vuosien 2015 ja 2020 välillä saavutetun alkuperäisen 10 %:n tehokkuuden parantamisen lisäksi.
Olemme myös kasvattamassa käyttämämme uusiutuvan energian osuutta. Tavoitteemme on, että uusiutuva energiaa kattaa 50 % Euroopan omaisuuseriemme sähkön kulutuksesta vuoteen 2030 mennessä.
Lisäksi pyrimme vähentämään CO2-päästöjä syöttöaineiden ja tuotteiden toimitusketjussa yhdessä logistiikkapalvelujen tarjoajien ja kumppaneiden kanssa. Olemme esimerkiksi ottaneet käyttöön säännöllisissä asiakastoimituksissa kuorma-autoja, jotka kulkevat nesteytetyllä maakaasulla (LNG). Näiden kuorma-autojen CO2-päästöt ovat 25 % pienemmät kuin vastaavien dieselkäyttöisten kuorma-autojen. Rahtausalus, jota käytämme osassa etaanihankintojamme, on myös muutettu toimimaan nesteytetyllä maakaasulla.
Toinen strategiamme kulmakivi on edistää teollista symbioosia ja klusterikumppanuuksia, kuten sopimuksemme Lafargen, OMV:n ja VERBUNDin kanssa suunnitella ja rakentaa täysimittainen tuotantolaitos vuoteen 2030 mennessä CO2:n talteen ottamiseksi ja prosessoimiseksi synteettiseksi polttoaineeksi, muoveiksi ja muiksi kemikaaleiksi. Etsimme ja kehitämme myös aktiivisesti läpimurtoteknologioita ja –innovaatioita vähäpäästöiseen tuotantoon.
Ympäristönsuojelun tasomme läpinäkyvyyden lisäämiseksi olemme sitoutuneet kehittämään luovuttamiamme tietoja linjassa uusimpien ilmastoon liittyvien raportointistandardien mukaisesti.
Borealis on myös sitoutunut tukemaan EU:n päätöksentekijöitä, joiden tulee kehittää asianmukaiset puitteet ilmastonmuutosta vastaan taistelemiseksi ja Euroopan kemianteollisuuden kilpailukyvyn ylläpitämiseksi globalisoituneessa taloudessa.