Näkemyksemme kemikaalien turvallisuudesta

Taustaa

Aineellisessa maailmassa kaikki on tehty kemikaaleista, joko luonnollisista/luonnonmukaisista tai ihmisen tekemistä. Useimmat kemikaalit eivät aiheuta vaaraa ihmisille tai ympäristölle, mutta jotkin ovat vaarallisia ja niiden riskejä täytyy hallita vastuullisesti

Tämän vuoksi lainsäädäntö, jolla hallitaan vaarallisten kemikaalien käyttöä, lisääntyy kansallisella, Euroopan ja maailman tasolla. Yhteiskunnassa on kasvavaa kiinnostusta liittyen tiettyjen kemikaalien käyttöön ja muovien arvoketjuun, mukaan lukien tuotemerkkien omistajat ja kuluttajat, jotka enenevässä määrin seuraavat ja osallistuvat keskusteluun siitä, mitä kemikaaleja pitäisi käyttää. Myös joidenkin muovien negatiivinen vaikutus on tarkastelun kohteena, johtuen roskaamisesta, mikromuoveista ja tahattomasti lisätyistä aineista (NIAS), jotka ovat kosketuksissa elintarvikkeisiin.

EU on kehittänyt erittäin tiukan, kaiken kattavan kemikaalilainsäädännön, joka tunnetaan nimellä Kemikaalien rekisteröinti, arviointi, lupamenettelyt ja rajoitukset eli REACH, mikä on nykypäivän johtava maailmanlaajuinen standardi. Ensimmäisen tason aloitteet ja sääntely, kuten REACH, johtavat yhä tiukkeneviin kemikaalien vaaraluokituksiin. Tämä vuorostaan vaikuttaa merkittävästi johdettuun kemikaalilainsäädäntöön ja sääntelyyn sellaisilla alueilla kuin jätteet, kiertotalous, elintarvikekosketus ja juomavesi, lelut, kosmetiikka ja lannoitteet.

Äärimmäisen vaarallisia kemikaaleja priorisoidaan kasvavassa määrin, mikä johtaa kieltoihin tai rajoituksiin koskien tiettyä käyttöä ja sovelluksia EU:ssa. Euroopan Kemikaalivirasto (ECHA) on listannut yli 200 ainetta, joiden asteittaista luopumista arvioidaan. Määrän odotetaan ylittävän 300 ainetta tämän vuosikymmenen aikana. ”Auringonlaskun päivä”, jolla viitataan täyteen kieltoon, on määritetty jo yli 40 aineelle.

REACH vaikuttaa myös paljon tarvittuun siirtymään muovien kiertotalouteen: samalla kun on määritetty kunnianhimoisia Euroopan tavoitteita muovien kierrätyksen edistämiseksi, tiukemman tuoteturvallisuuden ja –laadun vaatimukset – mukaan lukien aineiden täysi jäljitettävyys – voi rajoittaa kierrätetyn materiaalin käyttöä joissain sovelluksissa.

Näkemyksemme

Olemme sitoutuneet kemikaaliturvallisuuteen

Vastuullinen ja eettinen liiketoiminta on erittäin tärkeää Borealikselle. Haluamme ”haitattoman”, turvallisen työympäristön työntekijöillemme ja yhteiskunnalle turvallisia tuotteita.

Kemianteollisuuden Responsible Care® -sitoumuksen allekirjoittajina olemme sitoutuneet varmistamaan tuotteidemme turvallisuuden koko arvoketjussa. Emme käytä REACH-asetuksen liitteessä XIV kiellettyjä aineita toiminnassamme, ellei siihen ole Euroopan komission ja ECHAn lupaa.

Noudatamme korkeita tuoteturvallisuusstandardeja tiukan tuoteturvallisuuden hallintajärjestelmän avulla. Otamme kemikaalien turvallisuuden huomioon kaikissa päätöksentekoprosesseissamme, kun kehitämme uusia tuotteita ja etsimme vaihtoehtoja huolta aiheuttaville aineille.

Julkaisemme tietoa kemikaaliturvallisuudesta verkkosivuillamme. Tietoa löytyy täältä: https://www.borealisgroup.com/company/chemicals-safety/hazardous-chemicals.

Edistämme kemikaaliturvallisuutta proaktiivisesti

Kestävän kehityksen strategiamme yksi kolmesta painopistealueesta on varmistaa, etteivät kemikaalit aiheuta vaaraa ihmisten terveydelle ja turvallisuudelle. Otamme proaktiivisesti kantaa yhteiskunnan huoliin tiettyjen kemikaalien turvallisuudesta ja tutkimme jatkuvasti kestävämpiä vaihtoehtoja.

Asianmukainen reagointi mahdollisesti vaaralliseen aineeseen ei kuitenkaan aina ole itsestään selvää. Tietystä kemikaalista ei välttämättä ole kaikkea tarvittavaa tietoa tai tieto on epätäydellistä tai sen käytöstä käydään ristiriitaista keskustelua, jolloin on vaikea päästä yksimielisyyteen oikeista toimista, joihin teollisuudenalan pitäisi ryhtyä. Tämän vuoksi ymmärrämme Euroopan komission määrittämän ennalta varautumisen periaatteen, jonka mukaan on parempi olla varovainen kuin katua. Sovellamme tätä ennalta varautumisen periaatetta tiettyihin aineisiin, joita sääntelyviranomaiset arvioivat edelleen niiden mahdollisten terveydelle tai ympäristölle aiheuttamien riskien vuoksi.

Pyrimme ennakoimaan kuluttajien huolet liittyen tiettyihin kemikaaleihin, joita käytämme prosesseissamme ja tuotteissamme. Näin voimme kehittää tuotteita, jotka ylittävät vaatimustenmukaisuuden ja voimme vastata huolenaiheisiin ja markkinoiden vaatimuksiin. Esimerkkejä ovat mm. ftalaatiton polypropeeni, joka korvaa atsodikarbonamidin (ADCA) kaapelituotteissa ja halogeenittomat kaapeleiden komponentit.

Olemme sitoutuneet noudattamaan kemikaalilainsäädäntöä täysimääräisesti

Kemikaalilainsäädännön noudattaminen täysimääräisesti on avain turvallisuuden varmistamiseen tuotannossa, jakelussa ja tuotteidemme käytössä. Tämän vuoksi meillä on proaktiivinen lähestymistapa sääntelystandardien ja päivitysten noudattamiseen. Kaikkien käyttämiemme ja valmistamiemme aineiden luokitus perustuu niihin liittyviin vaaroihin ja on täysin linjassa aineiden luokitusta, merkintöjä ja pakkauksia (CLP) koskevan asetuksen kanssa. REACH varmistaa EU:ssa käytettävien kemikaalien turvallisuuden ja me olemme tekemisissä viranomaisten, kuten ECHA ja kansalliset viranomaiset asianomaisissa jäsenvaltioissa, tukeaksemme täytäntöönpanoa.

Seuraamme ja ennakoimme aktiivisesti kemikaalilainsäädännön kehittymistä ja tuemme sitä olemalla mukana EU:n ja jäsenvaltioiden teollisuusyhdistyksissä ja jakamalla osaamistamme sidosryhmiemme kanssa. Tuemme myös nykyisiä sääntelytoimia datan ja tietojen, testausmenetelmien ja ohjeiden parantamiseksi, niin kauan kuin prosessi on toimiva ja ketterä.