Energiatehokkuus on kaikkien huulilla – myös Borealiksella
Johanna Vaittinen, energia- ja ilmastopäällikkö
Parin vuoden takaisen energiakriisin myötä energian kustannukset ja energiatehokkuus nousivat keskusteluun kaikkialla. Vaikka meillä Borealiksella energiatehokkuus on ollut aina tärkeässä roolissa, on siihen viime vuosina kiinnitetty huomiota ihan erityisellä tavalla. Energiatehokkuuden lisääminen tiukassa taloudellisessa tilanteessa on haaste maailmanlaajuisesti, sillä liiketoiminnan jatkuvuuden kannalta sen tulee olla myös taloudellisesti kannattavaa.
Borealiksella kestävyys, mukaan lukien energiatehokkuus, on kaiken keskiössä
Kestävyys, johon myös energiatehokkuus ja CO2-neutraalius kuuluvat, tuotiin muutama vuosi sitten Borealiksen strategian ytimeen ja on osa kaikkea tekemistämme. Energiatehokkuuden osalta kaikki niin sanotut ”helpot” ratkaisut on jo tehty, ja hyvä niin. Parantaaksemme toimintamme ympäristö- ja ilmastovaikutuksia entisestään on siis uteliaasti etsittävä uusia polkuja.
Käytännössä energiatehokkuus näkyy työssämme monin tavoin: Asetamme energian käytölle tavoitteet ja seuraamme niitä säännöllisesti. Lisäksi jokainen borealislainen voi tuoda omat energiatehokkuuteen liittyvät ideansa kentältä kaikkien kuuluviin. Ehdotukset dokumentoidaan järjestelmään, jossa niiden elinkaarta seurataan.
Olemme myös ISO50001-sertifioituja eli meillä on virallinen energianhallintajärjestelmä, jonka periaatteena toimii ”Suunnittele, toteuta, tarkista, toimi” -malli. Käytännössä tämä tarkoittaa energiaan liittyvien ohjeiden ja toimintatapojen jalkautusta, sisäistä tiedottamista ja keskustelua, mittareiden seuraamista, auditointia sekä jatkuvaa parantamista.
Jatkuvia askeleita kohti energiatehokkaampaa teollisuutta
Ympäristöministeriön Kiertotalouden Green Deal julkaistiin juuri, ja siinä Borealis aikoo parantaa energiatehokkuuttaan ja pyrkii toteuttamaan 360 GWh energiansäästötoimia vuoteen 2035 mennessä. Tämä on noin 10 % kokonaisenergian käytöstämme. Kun tuntee energiaintensiivisen tuotantoprosessimme, niin ymmärtää, että se on kunnianhimoinen tavoite. Borealiksella näemme energiatehokkuuden keskeisenä osana
hiilineutraalia tuotantoa. Noudatammekin tekemisessämme energiatehokkuus ensin -periaatetta: Ensisijainen tavoitteemme on minimoida energiankäyttö kaikissa toimissamme. Lisäämme myös uusiutuvien käyttöä jatkuvasti energiahankinnassamme.
Vuoden 2023 suurseisokissa investoimme esimerkiksi muovitehtaiden RTO (Regenerative Thermal Oxidizer) -yksikköön, joka tekee aiemmin soihdutetuista kaasuista höyryä. Toisin sanoen soihtukaasujen sisältämä energia otetaan talteen. Vaikka prosessin höyrynkäyttö ei pienene, pienenevät epäsuorat CO2-päästömme, kun ostohöyryä tarvitaan vähemmän ja hukkaenergian määrä pienenee.
Tulevaisuus täynnä mahdollisuuksia
Teknologiat muuttuvat ja kehittyvät jatkuvasti. Kun opiskelin energia- ja prosessitekniikan diplomi-insinööriksi ja tohtoriksi vuosituhannen vaihteessa palaminen nähtiin yhä merkittävänä tapana tuottaa energiaa. Nykyään polttoaineiden polttamista ei niinkään suosita, sillä arvokkaat hiilivedyt vapautuvat taivaalle vedeksi ja hiilidioksidiksi sen sijaan, että ne säilyisivät materiaalikierrossa.
Olisi upeaa nähdä, että 10 vuoden kuluttua olisimme edistyneet uusien, vaihtoehtoisten
teknologioiden saralla vielä entisestään. Tällä hetkellä suurimmat yksittäiset energiankuluttajamme ovat polttokaasulla toimivat krakkausuunit. Uunien sähköistäminen muuttaisi krakkausprosessia ja toimipaikan käyttöhyödyketaseita toisenlaisiksi, joten tällä saralla muutoksia voisi olla odotettavissa läpi toimintaketjumme.
Kaiken kaikkiaan, kun vertaan historiaa, nykyisyyttä ja tulevaa, on hienoa huomata, että peruselementit työssämme pysyvät: nimittäin kemian ja fysiikan yksikköprosessit. Tällä samalla tietotaidolla, uudelleen ja hieman eri tavalla tai näkökulmasta soveltaen kehitämme uusia ratkaisuja myös tulevaisuudessa.
Blogin kirjoittaja Johanna Vaittinen työskentelee Borealiksella energia- ja ilmastopäällikkönä. Johanna työkenttään kuuluvat muun muassa energia-asiat, hiilineutraalisuus sekä päästökauppa. Johannalla on takanaan 5 vuoden työura Borealiksella. Hänen ja muiden borealislaisten uteliaisuus vie meitä jatkuvasti eteenpäin kohti entistäkin vastuullisempaa tulevaisuutta.
Lisätietoja
- Jatkuvaa työtä hiilijalanjäljen pienentämiseksi
- Kiertotaloutta akselilla Itä-Uusimaa – Intia
- Muovi avaa mahdollisuuksia matkalla kohti kokonaisvaltaisempaa kiertotaloutta
- Matka kohti uusiutuvien raaka-aineiden käyttöä on toden teolla alkanut
- Borealiksella kaiken lähtökohtana on turvallisuus – ja se on jatkuva matka
- Vihreä siirtymä on käytännön tekoja
- Muovi – osa ongelmaa vai ratkaisua?
- Muovin valmistaminen on murroksessa ja siinä kiertotalouden rooli on valtava
- Uusiutuvat raaka-aineet näkyvät prosessi-insinöörin työssä jatkuvasti enemmän
- Keep discovering ja uteliaisuus näkyvät vahvasti Borealiksen turvallisuudessa
- Lisäarvo syntyy kestävästä kehityksestä ja innovaatiosta