Kiertotaloutta akselilla Itä-Uusimaa – Intia
Vinit Makwana, prosessiteknologiakehityksen asiantuntija
Vaikka työsopimuksessani tehtäväkseni on kirjattu ”uusien teknologioiden kehittäminen muovin kierrätyksen tehostamiseksi”, minulle tämä tavoite on valtavan paljon enemmän kuin sanoja paperilla. Olen nimittäin omin silmin nähnyt, miten muovijäte voi saada kokonaisen miljoonakaupungin sekasorron partaalle.
Olen kotoisin Mumbaista, meluisasta ja kaoottisesta jättiläiskaupungista. Siellä lähes koko vuoden sademäärä saattaa ryöpytä kaupunkilaisten niskaan muutaman viikon monsuunikauden aikana. Tuolloin yksikin kadulla pyörivä muovipussi voi tukkia muutenkin kuormituksen alla olevan viemäriverkoston ja saada koko kaupungin tulvimaan. Ja kun muovipusseja on 20 miljoonan asukkaan jäljiltä, ongelma todella iskee kasvoille.
Vaikka Mumbain muovinkierrätyshaasteet ovat eri mittaluokkaa kuin Porvoon, globaalissa maailmassa kaikki liittyy yhteen. Siksi minä ja kollegani Borealiksen innovaatiokeskuksessa Kilpilahdessa etsimme jatkuvasti uudenlaisia ratkaisuja kiertotalouden vauhdittamiseksi – yhtä lailla Intian kuin Itä-Uudenmaan hyödyksi.
Monimutkainen kuin saippuapullo
Muovitehtaat ovat perinteisesti keskittyneet muovin tuotantoon, mutta Borealiksella tutkailemme koko arvoketjua laajemmasta näkövinkkelistä. Sen lisäksi, että haluamme valmistaa entistä parempia muoveja, haluamme löytää keinoja tehdä muovin kierrättämisestä entistä tehokkaampaa.
Otetaan esimerkiksi vaikka tavallinen suihkusaippuapullo. Se saattaa sisältää montaa erilaista muovityyppiä. Yhden tyyppistä muovia kierrekorkin valmistukseen, toisentyyppistä läpinäkyvän pullon rungon tekemiseen, ja vielä kolmannenlaista, joka kestää pohjan voimakasta kulumista.
Jotta saippuapullo pystytään kierrättämään uudeksi muoviraaka-aineeksi, sen sisältämät erityyppiset muovit täytyy kierrätysprosessissa erotella toisistaan. Ensin kierrätyslinjaston pitäisi siis osata tunnistaa, mitä eri muoveja pakkaus sisältää. Ja toiseksi kierrätyskoneiston täytyisi osata käsitellä jokainen muovityyppi sille sopivalla tavalla. Tähän tähtääviä innovaatioita olemme Kilpilahdessa kehittämässä. Ja kun löydämme ratkaisuja, emme omi niitä itsellemme, vaan lisensoimme teknologiaa myös muiden toimijoiden käyttöön. Todellinen kiertotalous voi toimia vain, jos siinä ovat mukana kaikki.
Kierrätyslähtöistä suunnittelua
Sen lisäksi, että kehitämme Porvoon innovaatiokeskuksessa kierrätysprosessia tehostavia teknologioita, luomme myös entistä parempia muoveja. Tämä on toinen olennaisen tärkeä reitti kiertotalouden edistämiseen.
Kuluttajat ovat yhä aktiivisempia vaatimaan yrityksiltä tuotteita ja pakkauksia, jotka ovat mahdollisimman kierrätettäviä. Yrityksiltä tämä paine välittyy meille, ja yritämmekin yhdessä koko arvoketjun kanssa löytää tähän ratkaisuja.
Ajatellaanpa toista kaikille tuttua esimerkkiä: sipsipussia. Myös tämä koostuu myös useista erilaisista muoveista, jotka on kerrostettu päällekkäin lopullisen pussin valmistamiseksi. Jokaisella kerroksella on eri tarkoitus, kuten vedenpitävyys, kirkkaus, painettavuus, ja niin edelleen. Jos onnistumme kehittämään uuden muovilaadun, joka pystyy vastaamaan sekä pussin vedenpitävyydestä, väristä että painokelpoisuudesta, saamme korvattua kolme erillistä muovikerrosta yhdellä. Tämä tietysti helpottaa kierrättämistä ja vähentää muovijätteen määrää.
Tätä periaatetta kutsumme nimellä Designed for Recycling, kierrätyslähtöinen suunnittelu.
Utelias porvoolainen
Me innovaatiokeskuksessa työskentelevät borealislaiset elämme aina 3–5 vuoden etukenossa nykyhetkestä. Mutta tulevaisuuden ennustaminen on hankalaa myös meille, sillä muutoksen tahti on niin hurja. Teemme tänäänkin asioita, joita vielä kaksi vuotta sitten olisi pidetty liian monimutkaisina, kalliina tai yksinkertaisesti mahdottomina.
Teknologian kehitysvauhti, kuluttajien vaatimustason muutos ja yritysten oma-aloitteinen into johtaa kiertotalouden kehitystä tekevät tästä hetkestä ainutlaatuisen. Vihreä siirtymä alkaa vihdoin näkyä maailmassa tekoina, ei vain puheina.
Urani varrella olen ollut osallisena monenlaisessa tutkimus- ja kehitystoiminnassa USA:ssa, Saksassa ja Kiinassa. Muutostahti maailmallakin on kova, mutta voin liioittelematta sanoa, että Kilpilahdessa olemme kehityksen etujoukoissa, matkalla kohti toimivaa kiertotaloutta.
Olen utelias näkemään, miten työmme tulokset tuntuvat ennen pitkää Mumbaissa asti.
Blogin kirjoittaja Vinit Makwana on työskennellyt Borealis Porvoon innovaatiokeskuksessa vuodesta 2022 alkaen. Hänen ja muiden borealislaisten uteliaisuus vie meitä jatkuvasti eteenpäin kohti entistäkin vastuullisempaa tulevaisuutta.
Lisätietoja
- Jatkuvaa työtä hiilijalanjäljen pienentämiseksi
- Muovi avaa mahdollisuuksia matkalla kohti kokonaisvaltaisempaa kiertotaloutta
- Matka kohti uusiutuvien raaka-aineiden käyttöä on toden teolla alkanut
- Borealiksella kaiken lähtökohtana on turvallisuus – ja se on jatkuva matka
- Vihreä siirtymä on käytännön tekoja
- Muovi – osa ongelmaa vai ratkaisua?
- Muovin valmistaminen on murroksessa ja siinä kiertotalouden rooli on valtava
- Uusiutuvat raaka-aineet näkyvät prosessi-insinöörin työssä jatkuvasti enemmän
- Keep discovering ja uteliaisuus näkyvät vahvasti Borealiksen turvallisuudessa
- Energiatehokkuus on kaikkien huulilla – myös Borealiksella