October 24, 2024

Borealis en Axpo ondertekenen twee nieuwe hernieuwbare PPA’s voor elektriciteit die in België wordt opgewekt en verbruikt

Borealis en Axpo ondertekenen twee nieuwe hernieuwbare PPA’s voor elektriciteit die in België wordt opgewekt en verbruikt

  • Samenwerking tussen Axpo en het Belgische energiebedrijf Vleemo zorgt voor een blijvende positieve impact in de landen waar Borealis actief is. Meer dan 900 gigawattuur (GWh) aan windenergie verzekerd tot 2035 voor de activiteiten van Borealis in België.
  • Borealis ligt op schema om zijn doel te bereiken om tegen 2030 100% van zijn elektriciteit uit hernieuwbare bronnen te halen.

Borealis, een van 's werelds toonaangevende aanbieders van geavanceerde en duurzame polyolefine-oplossingen, en Axpo, de grootste energieproducent van Zwitserland en een internationale leider in energietransacties en de marketing van zonne- en windenergie, hebben twee nieuwe langetermijn stroomafnameovereenkomsten (PPA’s) ondertekend. In de afgelopen vier jaar hebben Axpo en Borealis verschillende langetermijnovereenkomsten getekend in België, evenals in Zweden en Finland. De twee nieuwe PPA’s zullen Axpo meer dan 900 GWh windenergie laten leveren, verkregen van Vleemo nv, een Vlaams energiebedrijf dat gespecialiseerd is in duurzame windenergieprojecten. De langetermijnovereenkomsten lopen respectievelijk tot eind 2030 en eind 2035, met levering vanaf 2026.

Opererend aan de oevers van de Schelde in de haven van Antwerpen, zullen de windturbines van Vleemo hernieuwbare elektriciteit leveren om de Scope 2-emissies van Borealis met ongeveer 155 kiloton te verminderen over een periode van tien jaar. Het verminderen van indirecte CO2-equivalente emissies in de activiteiten van Borealis is in lijn met het doel van Borealis om tegen 2030 100% van zijn elektriciteit uit hernieuwbare bronnen te halen, wat op zijn beurt ten goede komt aan de klanten van Borealis.

“Ik ben verheugd om onze samenwerking met Borealis voort te zetten. Deze nieuwe en aanvullende overeenkomsten tonen Axpo’s langetermijnverbintenis aan onze klanten om innovatieve en hernieuwbare energieoplossingen te leveren die aan hun energiebehoeften voldoen,” zegt Domenico Franceschino, Axpo Head of Origination voor Oost- en West-Europa. “Dankzij Axpo’s decennialange ervaring in het beheren van een aanzienlijk hernieuwbaar energieportfolio, kunnen we grote pan-Europese organisaties de mogelijkheid en flexibiliteit bieden om hun duurzame energieverbintenissen na te komen en de energietransitie te ondersteunen. We waarderen de kans om samen te werken met bedrijven zoals Borealis en Vleemo, die onze inzet voor het veiligstellen van een duurzame toekomst delen.”

“Het ondertekenen van nog eens twee nieuwe PPA’s met Axpo, in samenwerking met Vleemo, gevestigd in België en dicht bij onze activiteiten, is een voortzetting van onze strategische duurzaamheidsreis,” zegt Thomas Van De Velde, Senior Vice President Base Chemicals and Energy van Borealis. “Tegelijkertijd onderstreept het onze inzet om relaties te versterken met lokale hernieuwbare energieaanbieders in de gemeenschappen waar we actief zijn – zo blijven we essentiële zaken heruitvinden voor duurzaam leven.”

“Deze overeenkomsten markeren een belangrijke mijlpaal in onze inspanningen om de komende jaren meer PPA’s te sluiten met bedrijven die actief zijn in de haven van Antwerpen,” voegde Vleemo CEO David Daggelinckx toe. “Ons bedrijf is er trots op een pioniersrol te spelen naast Borealis en Axpo, en een voorbeeld te stellen in de industrie. Vleemo streeft ernaar zijn samenwerkingen uit te breiden en bij te dragen aan duurzame energieoplossingen in de regio door lokaal geproduceerde hernieuwbare energie te leveren.”

Over Borealis
Borealis is een van 's werelds grootste leveranciers van geavanceerde en duurzame oplossingen op het gebied van polyolefinen. In Europa is Borealis ook toonaangevend op het gebied van recycling van polyolefinen en een belangrijke producent van basis-chemicaliën. We maken gebruik van onze expertise in polymeren en decennialange ervaring om innovatieve en circulaire materiaaloplossingen met een toegevoegde waarde aan te bieden voor belangrijke sectoren zoals consumentenproducten, energie, gezondheidszorg, infrastructuur en mobiliteit. Met klanten in meer dan 120 landen en een hoofdkantoor in Wenen, Oostenrijk, heeft Borealis ongeveer 6.000 mensen in dienst. In 2023 genereerden we een nettowinst van €216 miljoen. OMV, een geïntegreerd energie-, brandstoffen-, grondstoffen- en chemiebedrijf met hoofdkantoor in Wenen, Oostenrijk, bezit 75% van onze aandelen. Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), gevestigd in de Verenigde Arabische Emiraten, bezit de resterende 25%. In België en Nederland hebben we naast het kantoor in Mechelen ook productielocaties in Antwerpen, Beringen, Geleen (NL) en Kallo.
Bij het heruitvinden van essentiële zaken voor duurzaam leven, bouwen we voort op onze inzet voor veiligheid, onze mensen, innovatie en technologie, en uitmuntendheid in prestaties. We versnellen de transformatie naar een circulaire economie van polyolefinen en breiden ons geografische bereik uit om onze klanten over de hele wereld beter van dienst te zijn. Onze activiteiten worden versterkt door twee belangrijke joint ventures: Borouge (met ADNOC, gevestigd in de VAE); en Baystar™ (met TotalEnergies, gevestigd in de VS).
www.borealisgroup.com | www.borealiseverminds.com

Over Axpo
Axpo wordt gedreven door één enkel doel: een duurzame toekomst mogelijk maken door middel van innovatieve energieoplossingen. Axpo is de grootste energieproducent van Zwitserland en een internationale leider in energietransacties en de marketing van zonne- en windenergie. Axpo combineert de ervaring en expertise van meer dan 7.000 medewerkers die gedreven worden door een passie voor innovatie, samenwerking en impactvolle verandering. Met behulp van geavanceerde technologieën innoveert Axpo om te voldoen aan de veranderende behoeften van zijn klanten in meer dan 30 landen in Europa, Noord-Amerika en Azië.
Voor meer informatie, bezoek: www.axpo.com

Over Vleemo

VLEEMO NV is een Vlaams windenergiebedrijf dat gespecialiseerd is in duurzame ontwikkelingen in het Antwerpse havengebied. Tot nu toe heeft het 38 windturbines gebouwd op de rechteroever van de Antwerpse haven. Deze turbines worden ook uitgebaat door VLEEMO en voorzien in de energiebehoefte van ruim 115.000 gezinnen.
Tijdens de planningsfase van de windturbines verzorgt VLEEMO de voorbereiding en indiening van de vergunningen. Tijdens de bouwfase van de turbines is VLEEMO verantwoordelijk voor de werfmonitoring en coördinatie van de bouwwerkzaamheden. In de exploitatiefase monitort VLEEMO de productie en het onderhoud van de windturbines. Het bedrijf volgt de laatste ontwikkelingen op technologisch gebied en werkt samen met gerenommeerde aannemers zodat gebruik kan worden gemaakt van de best beschikbare technologie. Daarnaast voert VLEEMO baanbrekende onderzoeken uit om de interactie tussen windturbines, natuur, industrie en samenleving te optimaliseren.

Media Contact

Jessy Holvoet

+32 495 59 04 55

media.belgium@borealisgroup.com

  • More News & Stories On