September 18, 2020

Borealis lanceert Bornewables™-assortiment van circulaire, hoogwaardige polyolefinen

  • EverMinds™ in actie: circulaire polyolefinen geproduceerd met hernieuwbare grondstoffen volledig afgeleid van afval- en reststromen
  • ISCC Plus-certificering van de bewakingsketen garandeert duurzame sourcingpraktijken
  • Assortiment zonder fossiele brandstoffen biedt dezelfde hoge kwaliteit en prestaties voor toepassingen in alle sectoren

Borealis kondigt de lancering aan van Bornewables™, een nieuw assortiment circulaire polyolefinenproducten. Deze hoogwaardige polyolefinen, gemaakt met hernieuwbare grondstoffen die volledig afkomstig zijn van afval- en reststromen, leveren dezelfde materiaalprestaties als nieuwe polyolefinen, maar hebben een kleinere koolstofvoetafdruk. Als belangrijke uitbreiding van het bestaande assortiment polyolefinen van Borealis met een toegevoegde waarde kunnen de Bornewables worden gebruikt voor tal van toepassingen in alle sectoren. Door deze innovatieve en meer circulaire producten te gebruiken, kunnen klanten van Borealis hun eigen duurzaamheidsdoelstellingen halen en tegelijk de bestaande kwaliteitsnormen handhaven.

De overstap naar circulaire plastics versnellen

De introductie van het Bornewables-assortiment is nog maar eens een voorbeeld van de vele manieren waarop Borealis zijn EverMinds™-mentaliteit inzet om innovatieve technologieën en producten te ontwikkelen die de overstap van een lineaire naar een circulaire economie helpen versnellen. Klanten van Borealis hebben nu een alternatief voor conventionele grondstoffen op basis van fossiele brandstoffen, waardoor ze de koolstofvoetafdruk van hun eigen producten kunnen verkleinen zonder te moeten inboeten aan kwaliteit of prestaties. Omdat de Bornewables geschikt zijn voor de meest veeleisende toepassingen, waaronder hygiëne en contact met voedsel, kunnen klanten van Borealis hun eigen productassortiment uitbreiden.

Hoewel op fossiele brandstoffen gebaseerde grondstoffen een hoeksteen zullen blijven van de internationale polyolefinenproductie van Borealis, werden grote stappen gezet in de richting van duurzamere grondstoffen voor een grootschalige commerciële productie. In maart van dit jaar begon Borealis bijvoorbeeld polypropyleen te produceren op basis van hernieuwbare grondstoffen, zoals hernieuwbaar propaan geproduceerd door Neste, in zijn Belgische vestigingen in Kallo en Beringen.

In tegenstelling tot hernieuwbare grondstoffen die worden geproduceerd aan de hand van landbouwgewassen die worden geteeld voor voedsel en veevoeder, zijn de Bornewables gemaakt van hernieuwbaar geproduceerde grondstoffen die uitsluitend afkomstig zijn van afval- en reststromen: van de productie van plantaardige olie, maar ook van olieafval en -resten; de houtindustrie; de voedingsindustrie – bijvoorbeeld gebruikte bakolie. Vanuit een duurzaamheidsperspectief versterkt het hergebruik van afval voor de productie van hernieuwbare grondstoffen de aantrekkingskracht van Bornewables.

Het volledige Bornewables-assortiment werd ISCC Plus (International Sustainability & Carbon Certification) gecertificeerd. Dit certificeringssysteem garandeert de traceerbaarheid van de hernieuwbare, duurzaam geproduceerde grondstoffen van hun oorsprong tot en met de volledige bewakingsketen.

“In de geest van EverMinds blijven we hoogwaardige oplossingen aanbieden aan klanten, terwijl we hen tegelijkertijd in staat stellen hun duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren”, aldus Lucrèce Foufopoulos, Executive Vice President Polyolefins, Innovation & Circular Economy Solutions bij Borealis. “Iedereen heeft baat bij producten met een kleinere koolstofvoetafdruk en een verminderde afhankelijkheid van grondstoffen op basis van fossiele brandstoffen. Zo ontwikkelt Borealis voortdurend nieuwigheden voor een duurzamer leven – want het leven vraagt om vooruitgang.”

EINDE

Perscontact:
Virginia Mesicek
Senior Manager, External Communications
tel.: +43 1 22 400 772 (Wenen, Oostenrijk)
e-mail: Virginia.Mesicek@borealisgroup.com

Over Borealis

Borealis is een toonaangevende producent van innovatieve oplossingen op het vlak van polyolefinen, basischemicaliën en meststoffen. met hoofdzetel in het Oostenrijkse Wenen. Het stelt momenteel meer dan 6.900 medewerkers tewerk in ruim 120 landen. In 2019 boekte Borealis een omzet van 8,1 miljard euro en een nettowinst van 872 miljoen euro. Via zijn holdingmaatschappij bezit Mubadala 64% van het bedrijf, terwijl de overige 36% in handen is van het Oostenrijkse OMV, een geïntegreerde, internationale olie- en gasmaatschappij. In samenwerking met Borouge, een joint venture met Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) en met Baystar™, een joint venture met Total in Texas, VS, levert Borealis diensten en producten aan klanten over de hele wereld. www.borealisgroup.com

Over Borealis EverMinds™

EverMinds™, dat in 2018 werd gelanceerd, is een overkoepelend merk dat de brede waaier van activiteiten en initiatieven van Borealis verenigt om plastics meer circulair te maken. Als specifiek platform promoot EverMinds een circulaire mentaliteit bij alle stakeholders van Borealis. Het platform omvat gedeponeerde technologieën van Borealis en gevestigde merken zoals Purpolen™ en Dipolen™. Het maakt een diepere samenwerking tussen Borealis en zijn partners mogelijk, zodat innovatieve en duurzame polyolefinenoplossingen kunnen worden ontwikkeld op basis van het circulaire model van recycleren, hergebruiken en ontwerpen met het oog op circulariteit. EverMinds strekt zich ook uit naar baanbrekende bedrijfsprogramma’s zoals Project STOP en naar sectorinitiatieven zoals het Polyolefins Circular Economy Platform (PCEP) en Project CEFLEX.

Meer informatie vindt u op:

www.borealisgroup.com
www.stopoceanplastics.com

De Bornewables, EverMinds, Baystar, Purpolen & Dipolen zijn handelsmerken van Borealis AG.

Get In Touch

Thank you for understanding that we are only able to respond to media enquiries. For all other inquiries, please reach out to us via these contact forms.

Media representatives can reach our media desk during work days in Austria between 8:30 a.m. and 17:00 p.m. (CET) via email or telephone.

High-resolution images and videos are available for download in our media gallery.


Group Media Desk

+43 1 22 400 899 (Vienna, Austria)

media@borealisgroup.com