February 11, 2021

Tioårigt kraftköpsavtal för vindkraft undertecknat av Borealis, Gasum och Stena Renewable

Borealis tecknar avtal om att köpa el från Kronoberget vindkraftpark för att driva produktionen i Stenungsund under de kommande tio åren. Kraftköpsavtalet (PPA), som är det största hittills för Borealis-koncernen, tar bolaget ytterligare ett steg närmare målet att 50 procent av dess totala elförbrukningen ska komma från förnybara källor. Resultatet blir minskade koldioxidutsläpp på 10 000 kiloton per år för Borealis i Stenungsund.

Borealis har tecknat ett långsiktigt kraftköpsavtal (PPA) med det finska energiföretaget Gasum om att köpa förnybar el från den landbaserade vindkraftpark i Kronoberget. Under de kommande tio åren kommer Borealis i Stenungsund köpa cirka 2 000 gigawattimmar (GWh), från vindkraftparken Kronoberget, som ägs och drivs av det svenska energibolaget Stena Renewable. Den nya vindkraftparken togs i drift i december 2019 och består av sexton vindkraftverk på 3,8 megawatt (MW), som genererar en total årlig produktion på cirka 200 GWh. Leveranserna av förnybar el till Borealis i Stenungsund började den 1 januari 2021.

Efter de långsiktiga avtal som Borealis ingick 2020 med Ilmatar Energy och Eneco är detta PPA det fjärde och största hittills. Det utgör ett stort steg framåt mot att uppnå bolagets strategiska energi- och klimatmål: 2030 har Borealis-koncernen som mål att hämta 50 % av energibehovet för dess affärsområden Polyolefins och Hydrocarbon & Energy från förnybara källor. Den förnybara el som genereras inom det nya avtalets ramverk minskar Borealis indirekta koldioxidutsläpp (definieras som Scope 2-utsläpp av Greenhouse Gas Protocol) i Stenungsund med cirka 10 000 kiloton per år.

Gasum är ett statligt finskt energiföretag som är verksamt inom naturgas, flytande naturgas (LNG), biogas, kraft och certifikat. Gasum är en ledande producent och leverantör av biogas och processor av biologiskt nedbrytbart avfall i Norden och erbjuder renare lösningar än traditionella energikällor som baseras på fossila bränslen. Genom att hjälpa kunderna med en lyckad övergång till ren energi skyndar på Gasum arbetet med att nå koldioxidneutralitet.

”Borealis är fast beslutna att nå de ambitiösa målen för vårt fokusområde Energy & Climate. Tack vare detta långsiktiga PPA med Gasum och Stena Renewable tar vi ännu ett påtagligt steg mot att hämta 50 % av energin som förbrukas i vår verksamhet från förnybara källor år 2030”, säger Martijn Van Koten, Borealis Executive Vice President Base Chemicals and Operations. ”Vi är glada över att ha undertecknat ännu ett PPA som gör att vi kan upprätthålla konkurrenskraften på marknaden och samtidigt skapa en koldioxidneutral framtid. Detta är vad vi menar med att nyutveckla för en mer hållbar livsstil.”

”Vindkraft spelar en avgörande roll i övergången till en framtid med renare energi. Vi är glada över att ha undertecknat detta långsiktiga PPA för leverans av ren energi från Stena Renewable till Borealis verksamhet i Stenungsund, säger Anders Malm, Gasum Senior Vice President, Portfolio Management and Trading. ”Detta samarbete stämmer perfekt med vårt övergripande mål att tillhandahålla de mest omfattande tjänster som finns på energimarknaden för att tillgodose växande energibehov och samtidigt minska den globala uppvärmningen.”

Stena Renewables mål är att påskynda övergången till en framtid med ren energi genom att utnyttja vindkraft. Företaget bygger och driver vindkraftparker och hanterar för närvarande 115 vindkraftverk i Sverige. Att använda vinden som energikälla bidrar till minskade koldioxidutsläpp och minskat beroende av fossila bränslen. I detta syfte har Stena Renewable som mål att tillföra 500 GW vindkraft per år till det nordiska energisystemet.

”Det har länge varit vårt mål att underteckna ett PPA av detta slag med en stor industriell aktör som Borealis. Vi är mycket glada över och imponerade av det långsiktiga åtagande som Borealis har gjort för att minska sitt koldioxidavtryck”, säger Peter Zachrisson, CEO för Stena Renewable. ”Detta avtal säkerställer att Borealis kommer har tillgång till ren och kostnadseffektiv energi för sin verksamhet i Stenungsund under en längre period.”


SLUT
Kontaktpersoner för media:

Borealis:

Virginia Mesicek
Senior Manager External Communications
tel: +43 1 22 400 772 (Wien, Österrike)
e-post: virginia.mesicek@borealisgroup.com

Gasum:

Anders Malm Senior Vice President Portfolio Management and Trading tel. +46 70 450 1627
e-post: anders.malm@gasum.com

Stena Renewable:

AB Peter Zachrisson
CEO
tel: +46 70 485 53 93
e-post: peter.zachrissson@stena.com


Borealis är en av världens ledande leverantörer av avancerade och cirkulära polyolefinlösningar och en europeisk marknadsledare inom baskemikalier, gödningsmedel och mekanisk återvinning av plast. Vi utnyttjar vår polymerexpertis och årtionden av erfarenhet för att erbjuda värdeskapande, innovativa och cirkulära materiallösningar för viktiga industrier. Nu ökar vi takten för att transformera till en cirkulär ekonomi, samtidigt som vi växer geografiskt. Genom att fortsätta upptäcka nya lösningar för ett mer hållbart sätt att leva bygger vi vidare på vårt engagemang inom säkerhet, våra medarbetare och kompetens.
Borealis med huvudkontor i Wien, Österrike, har 6 900 anställda och verksamhet i över 120 länder. Borealis omsättning 2020 var 6,8 miljarder euro och nettovinsten samma år 589 miljoner euro. OMV, det internationella olje- och gasföretaget med säte i Österrike, äger 75 % av Borealis. Återstående 25 % ägs av ett holdingbolag till Mubadala med säte i Abu-Dhabi. Vi levererar tjänster och produkter till kunder över hela världen genom Borealis och två viktiga samriskföretag: Borouge (med Abu Dhabi National Oil Company, eller ADNOC, baserat i UAE) och Baystar™ (med Total, baserat i USA). Borealis Stenungsund
Borealis, den enda polyetenproducenten (PE) i Sverige, ligger i Stenungsund, där företaget är den största arbetsgivaren i stadens industrikluster, med 950 anställda. I Stenungsund är produktionen inriktad på wire and cable-tillverkning och företaget levererar specialplast till några av världens största energi-, olje- och vattenledningsprojekt. Krackeranläggningen i Stenungsund är en av Europas flexiblaste krackrar, med möjlighet att använda nafta, etan, propan och butan som råvara. Huvudproduktionen för krackeranläggningen är eten och propen, som används för att producera högteknologisk, högdensitets polyeten (HDPE), lågdensitets polyeten (LDPE) och Borstar® PE-produkter som först och främst används för rör och wire and cable-applikationer. På Borealis i Sverige finns också ett Innovation Center som är fokuserat på polymerdesign, vetenskapliga tjänster och forskning och utveckling (R&D) för wire & cable-lösningar. 2018 invigdes det nya testlabbet för högspänningskablar i Stenungsund, för att möta den växande efterfrågan i samhället på wire & cable-produkter med hög kapacitet. G

Gasum
Energibolaget Gasum är en nordisk expert på gassektorn och energimarknaden. Gasum erbjuder experttjänster inom renare energi och energimarknad för industrin och för kraftvärmeproduktion samt renare bränslelösningar för väg- och sjötransport. Företaget hjälper sina kunder att minska såväl sitt eget koldioxidavtryck som kundernas. Tillsammans med sina partner främjar Gasum utvecklingen mot en koldioxidneutral framtid på land och till sjöss. Gasum Group är ett statligt ägt finskt bolag med cirka 380 anställda i Finland, Norge, Sverige och Tyskland. År 2019 omsatte företaget nästan 1,13 miljarder euro.

Stena Renewable
Stena Renewable är stolta över att ligga i täten för den pågående övergången till klimatkompatibel energiproduktion. Stena Renewable investerar i vind som en viktig, effektiv och hållbar energiform genom att engagera sig i projektledning, konstruktion och resursförvaltning av sina egna vindkraftparker. Stena Renewable äger och driver för närvarande 115 vindkraftverk och ytterligare 90 är för närvarande under uppbyggnad. Stena Renewables ägs gemensamt av det svenska investmentbolaget Stena Adactum, den svenska pensionsfonden AMF och den norska pensionsfonden KLP.

För mer information:
www.borealisgroup.com
www.borealiseverminds.com
www.gasum.com
www.stenarenewable.com

Baystar är ett varumärke från Borealis AG


Get In Touch

Thank you for understanding that we are only able to respond to media enquiries. For all other inquiries, please reach out to us via these contact forms.

Media representatives can reach our media desk during work days in Austria between 8:30 a.m. and 17:00 p.m. (CET) via email or telephone.

High-resolution images and videos are available for download in our media gallery.


Group Media Desk

+43 1 22 400 899 (Vienna, Austria)

media@borealisgroup.com